Kruiden

Chinese Kruiden zijn voor acute en chronische aandoeningen en werken in op het gehele systeem. De kruiden kunnen bijvoorbeeld zaden, bloemen, vruchten, wortels of takken zijn. Meestal worden kruiden formules toegepast zolang als het nodig is. Ze herstellen de balans in het lichaam. Datgene wat teveel is wordt verminderd, en datgene wat tekorten heeft wordt versterkt.

Na een uitgebreid onderzoek (diagnosticeren)  wordt er bepaald of het nodig is om gebruik te maken van kruiden bij de specifieke persoon in kwestie. Kruiden hebben genezende eigenschappen en kunnen invloed hebben op bepaalde klachten. Chinese kruiden en acupunctuur vullen elkaar aan, versterken elkaars effect en kunnen soms tegelijkertijd worden in gezet.

Kruiden-advies of aanschaf van kruiden, worden niet vergoed door de zorgverzekeraars en zijn ook niet te verhalen bij de belastingdienst. De kosten van kruiden komen dus voor eigen rekening.

Treatise on febrile diseases caused by Cold ( Shang Han Lun). Zhang Zhong Jing ( 25-220)

Jin Gui Yao Lue

Stoffen die we nodig hebben

Wanneer je het lichaam bekijkt alsof het een grote chemische fabriek is waar ontelbare processen worden geregeld, dan is het begrijpelijk dat er af en toe iets mis gaat. Hier en daar gaat er een pijp kapot, is er wat lekkage, wordt er tegen het gebouw aangereden, is een onderdeel aan vervanging toe. Kortom het is een organisme dat het een hele tijd uitstekend doet totdat er diverse kleine foutjes optreden. En de foutjes worden groter tot een flinke klacht ontstaan is.

Chinese Kruiden in welke vorm dan ook, ik spreek liever van TCM wat een ruimer begrip is,  bevatten grond- en bouwstoffen voor ons lichaam. Of het nu gaat om ijzer wat bijvoorbeeld in dadels (en groenten zoals spinazie of rode bieten) zit, of om koelende kruiden zoals gipskruid, pepermunt en zo zijn er ongeveer 450 verschillende kruiden, ze hebben allemaal hun specifieke werkingen.

Westerse medicatie behandelt vaak een onderdeel van een klacht, bestrijdt symptomen maar lost vaak de oorzaak niet op. TCM-kruiden gaat uit van de diverse symptomen om tot de oorzaak te komen en behandelt vervolgens de oorzaak. Gevolg is dat TCM -kruiden minder lang worden voorgeschreven maar wel effectiever worden ingezet.

Vergelijk je Chinese Kruiden (TCM-kruiden) met onze westerse medicijnen (WM):

dan zie je ten eerste een gigantisch prijsverschil doordat de WM-medicijnen uit een doosje komen waar flinke winstmarges opzitten terwijl TCM-kruiden vaak direct te verkrijgen zijn in een winkel.

De TCM-kruiden zijn aangepast aan de patiënt. Door een combinatie van kruiden te maken die aangepast is aan de diagnose en onderzoek van de specifieke patiënt, krijg je een behandeling op maat. Westerse medicatie worden vaak als generiek middel voorgeschreven ( dus niet speciaal aangepast aan jouw klacht).

Advies wordt gegeven onder voorbehoud.