Beweeg je lijf

Beweging in de vorm van Qi Gong of Tai Chi, of Yoga zorgt voor het in conditie houden van lichaam en geest. Ademhaling en bloedcirculatie worden bevorderd, organen functioneren beter, afvalstoffen verlaten sneller je lichaam. Bovendien heeft beweging een effect op het geheugen en je kan beter concentreren en focussen. Beweging is ontspannend  door inspanning.

Fysiek heeft bewegen als effect dat bloed door je lichaam wordt gepompt en daarmee zuurstof en allerlei bouwstoffen en mineralen de cellen van je lichaam bereiken. Mentaal is het effect van bewegen dat je minder energie vrij kan maken voor allerlei denkprocessen tijdens activiteit en werkt daardoor goed tegen stress. Daarna heb je een goed gevoel over je lichaam, je kijkt weer met een frisse blik tegen een probleem en je wordt creatiever. Emotioneel kom je energieker en blijer door de dag.

Door dit alles kan je beter slapen en hebt een goed nachtrust. Ook nachtrust is belangrijk voor het herstel van het lichaam!

Beweeg je lijf en zet je leven in beweging.

Mijn filosofie

Vanuit Chinese Geneeswijzen maar ook vanuit fysiotherapeutisch oogpunt, is bewegen niet een beetje belangrijk maar zelfs een basis van veel processen. Of het nu gaat om de bloed doorstroming, het ademhalen, de stofwisseling in organen, maar ook ontlasting, of het onderhoud van het skelet, van spieren, bij al deze functies kun je diverse aandoeningen zetten. En die aandoeningen worden vaak veroorzaakt door te weinig bewegen waardoor processen in het lichaam verstoord raken.

In de huidige maatschappij waarin we steeds meer gemak en comfort hebben, zie je steeds minder mensen intensief bewegen. Dat wil niet zeggen dat je op hoog niveau sport. Wat belangrijker is dat je regelmatig beweegt in en om het huis. Wat vaker wandelt en fietst in plaats van de auto of scooter te gebruiken. Probeert om het hele lichaam in evenwicht te krijgen en daardoor effect sorteert op meerdere vlakken. De gezondheidswinst die je daarmee behaalt op fysiek, mentaal en emotioneel vlak vertaalt zich in gezonder leven, langere levensduur, minder ziektes en aandoeningen.

Om een voorbeeld te geven:

Veel mensen hebben problemen met overgewicht door bewegingsarmoede. Het dieet is ongewijzigd gebleven maar iemand beweegt minder. Of de beweging is wel hetzelfde gebleven maar door een ander eetpatroon (lees: bewerkt voedsel met hoog calorische waarden)  is overgewicht er toch ingeslopen. En dat heeft in beide gevallen nogal wat gevolgen voor de processen in ons lichaam.

Ten eerste ben je bevattelijker voor ziektes, want de afweer is verminderd. Heb je eenmaal een aandoening opgelopen en die wordt slecht of niet behandeld dan ervaar je na verloop van tijd dat de organen problemen gaan opleveren. Het kan zijn dat je telkens last hebt van maagzuur, of dat je slecht slaapt, dat ontlasting niet op gang wil komen of zelfs dagenlang op zich laat wachten. In ergere gevallen krijg je last van hart- en vaatziektes, longklachten, Diabetes en het gaat van kwaad naar erger. En dan komt de behandeling van arts, specialist of andere therapeut en die moet de klacht of aandoening gaan oplossen…

Wat nu als je probeert om al is het maar een beetje, te bewegen? Je spieren en gewrichten blijven soepel, de doorbloeding en ademhaling worden bevorderd, afval verwerking in de vorm van ontlasting die regelmatig en zonder moeite gaat enzovoorts. Er zijn veel pluspunten op te noemen. Nog mooier is dat je preventief  je lichaam de juiste verzorging geeft door regelmatig te bewegen, de juiste voeding geeft en daarmee veel aandoeningen voorkomt.