Cupping, Guasha, Moxa

Cupping is een massage therapie met behulp van glazen of kunststof cups. Het is een krachtige methode om spierknopen te ontspannen. Huid, spier en bindweefsel worden stevig gestimuleerd door middel van het vacuüm zuigen van de cup. Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en het onderliggende spiergebied komt tot ontspanning.

Gua Sha bestaat uit het schrapen van de huid met een steen (meestal van jade of hoorn). De gladde kant wordt stevig op de (geoliede) huid geplaatst en in één richting langs de spieren of langs de acupunctuur meridianen bewogen. Dit veroorzaakt meestal niet pijnlijke, rode striemen, die na een paar dagen verdwijnen. Na behandeling is er vaak al verlichting van pijn.

Door moxa wordt warmte-energie naar een zogenaamd acupunctuurpunt geleid, met als doel een blokkade op te heffen en de doorstroming of een tekort aan Qi op te heffen. Stagnaties van de bloed circulatie worden hierdoor opgeheven, doorstroming gestimuleerd, afvalstoffen afgevoerd en bouwstoffen aangevoerd. Herstel wordt hiermee bevorderd.

Chinese Geneeswijzen bestaan uit de volgende behandelingen: Kruiden, Voeding, Acupunctuur, Tuina en Beweging.

Behandelmethodes

Naast behandelmethodes guasha, cupping en moxa, zijn er ook andere manieren om pijnpunten te behandelen:

naaldhamertje, roller, of moxa-staaf of doos, zijn de meest gebruikte middelen. Het zou echter ook kunnen om een verblijfsnaaldje in het oor te krijgen of tape om acupunctuurpunten te beïnvloeden.